Moni kakku päältä kaunis, silkkoa sisältä. Niinhän se vanha sanonta kuuluu. Tämä pätee myös varavoimakoneisiin. Varavoiman suunniteltu käyttöikä on usein muutamia kymmeniä vuosia. Jotta siihen päästään varavoimakone tarvitsee huoltoa, varaosia ja mahdollisesti myös suurempia remontteja tai isompien osien vaihtoja. Varavoimakoneet näyttävät uusilta ja siisteiltä, vaikka hankinnasta olisi kulunut monia vuosia, puhumattakaan vuosikymmenistä. Olemme muutaman kerran kuulleet lauseen ”Ihan hyvältähän se näyttää näin ulospäin” varavoimakoneesta puhuttaessa. Näin varmasti onkin, mutta valitettavasti mm. koneen sisällä oleva elektroniikka vanhenee jossain vaiheessa.
Sanonta ”kaikki loppuu aikanaan” pitää hyvin paikkaansa varavoimakoneiden tekniikan osalta mm. elektroniikan käyttöiän suhteen. Myös kestävämpien komponenttien, kuten polttomoottoreiden osalta sanonta pätee, koska kehitys kehittyy ja esimerkiksi uusia, hyötysuhteeltaan parempia sekä päästöiltään ympäristöystävällisiä malleja tuotetaan tehtaista ulos vuosittain. Silloin saattaa käydä niin, ettei vanhempien mallien päivitykselle, huollolle ja korjaukselle enää löydy tuotetukea. Tässä kohtaa tekniikka on vanhentunut ja vikaantuessaan aiheuttaa sijoituskohteestaan riippuen erittäin suuren turvallisuus- tai taloudellisen riskin.
Varavoimakoneen tehtävä on turvata
Varavoimakonetta ei hankita sen vuoksi, että sellainen olisi kiva olla olemassa, vaan siksi, että se turvaa jotakin kohteelle toiminnan kannalta kriittistä tai turvallisuuden näkökulmasta oleellista toimintaa. Kun tekniikka edelleen toimii, mutta vanhenee siihen pisteeseen, että sen varaosasaatavuus ja tuotetuki on kadonnut uusien innovatiivisten tuotekehityksien jaloissa, turvallisuus- tai taloudellisen riskin kasvu on silloin huomattava. Hieman kohteesta ja laitteistosta tai järjestelmästä riippuu, kuinka moninkertaiseksi riski kasvaa. Vahingot vikaantumishetkellä voivat siis olla mittavia.

Tämä täysin uusi varavoimakone näyttää siistiltä. Samoin sen sisälmykset ovat vielä oikein hyvässä kunnossa. Vanhatkin varavoimakoneet voivat ulkoapäin näyttää ihan yhtä siisteiltä. Voi vaikuttaa siltä, että ne ovat täysin toimivassa kunnossa.
Niin kauan, kuin komponenttivalmistajilta saadun tiedon mukaan varaosasaatavuus on vielä taattu, on ehdottomasti kannattavaa korjata ja päivittää vanhaa järjestelmää. Silloin ei vielä kannata hankkia uutta materiaalia uusien vastaavien komponenttien muodossa. Moottori ja generaattori ovat vuosikymmeniä kestäviä komponentteja ja niihin huoltovaraosia saadaan myös pitkiä aikoja. Valmistajan harvinaisempien varaosien saatavuus määrittää niille teknisen käyttöiän, jonka jälkeen niiden uusiminen tulee kyseeseen.
Useimmiten tuottavampaa ja kustannustehokkaampaa on uusia vain järjestelmää ohjaava automaatio tai elektroniikka, jolloin ”rauta” pysyy samana, varavoiman käyttöikä pitenee ja elinkaariajattelussa järjestelmää voidaan viedä taas 15 vuotta eteenpäin pelkällä elektroniikan ja osittain sähköteknisten komponenttien päivittämisellä. Tällaiset varavoimajärjestelmän saneeraukset voidaan toteuttaa parhaimmillaan jopa yhdessä päivässä, mutta useimmiten puhutaan muutamista työpäivistä, koska samalla päivitetään usein myös järjestelmän toimintatapaa nykyaikaisemmaksi mm. moottorin ohjauksen osalta.
Saneeraus vai uuden hankinta?
Saneeraus on kannattavaa aina silloin, jos olemassa olevan varavoimajärjestelmän teholuokkaa ei tarvitse kasvattaa eikä varmennettavan kiinteistön sähköverkon kuormitus ole kasvanut tai ole suunnitellusti tulossa kasvamaan lähivuosina. Samalla varmistetaan, että moottori ja generaattori ovat ikäluokaltaan ja kunnoltaan sellaisia, että niihin on vielä varaosasaatavuutta olemassa. Tämäkin asia puoltaa saneerauksen puolesta. Ei rauta rautaan vaihtamalla parane.
Jos varmennettavan kuormituksen kasvu on suurta ja olemassa oleva laitteisto ei sitä kykene enää syöttämään, sen hetkisen varavoiman käyttöikä on tullut lähelle loppuaan ja on tarve hankkia uutta kalustoa. Siinäkin vaihtoehtona on hankkia olemassa olevan laitteiston rinnalle toinen uusi koneikko ja saneerata nykyinen toimimaan mukana rinnalla.
Kun pohditte, olisiko aika uusia varavoimajärjestelmänne kokonaan tai saneerata osittain, ladattava hankintaohjelmamme voi auttaa teitä hankinnassa ja kilpailutuksessa. Hankintaohjelmamme auttaa uuden kokonaisen laitteiston tai järjestelmän hankinnassa, kun vanha laitteisto on todettu olevan elinkaarensa päässä eikä varaosasaatavuutta enää ole. Hankintaohjelmamme on myös muokattavissa pelkästään uuden automaation uusimiseen liittyvässä tarpeessa, kun todetaan ”raudan” olevan vielä toimiva ja varaosasaatavuus on valmistajilta taattu.
Jos kaipaatte apua laitteiston elinkaaren ja toimivuuden arvionnissa, voimme tehdä laitteistolle kuntotarkastuksen, josta selviää laitteiston nykyinen kunto ja toimintavarmuus suhteessa täysin toimintakunnossa olevaan. Kuntotarkastus on varavoimakoneen oma ”autokatsastus”.
Varavoiman kilpailutus helpoksi: lataa ilmainen hankintaohjelmamalli
Haluatko tarjouksen varavoimakoneesta monelta eri tarjoajalta? Lataa ilmainen hankintaohjelmapohjamme, jonka avulla pyydät ja saat vertailukelpoiset tarjoukset.
Hankintaohjelman lataus 2023
"*" näyttää pakolliset kentät

Miksi hankintaohjelmaa kannattaa käyttää:
- helppo ja nopea täydentää omilla tiedoilla (.docx-tiedosto)
- kustannustehokas
- tarjoajille helppo
- saat helposti vertailtavia tarjouksia