Kaiken varalta.

Sähköposti

info@dieselvoima.fi

Osoite

Teollisuustie 13
33330 Tampere
Diesel Power Finland Ltd.

E-mail address

info@dieselpower.fi

Address

Teollisuustie 13
33330 Tampere
FINLAND

Alumiinikumikaapelit – Näin muutat alumiinin kullaksi

Ajattelitko otsikon nähdessäsi, että nyt olisi keskiajan alkemisteilla taas hommia? Ei sentään. Tämä artikkeli ei kerro alkemiasta, vaan siitä, kuinka voit saada merkittäviä kustannussäästöjä vain muuttamalla ostotapojasi hankkiessasi sähkökaapeleita väliaikaisiin kytkentöihin. Sinun tarvitsee vain ostaa alumiinikumikaapeleita kuparikaapeleiden sijaan. Se on niin yksinkertaista.

Mitä alumiini on?

Alumiini on alkuaine. Se on alkuaineiden jaksollisen järjestelmän kolmanteen jaksoon ja 13. ryhmään (eli kolmanteen pääryhmään) kuuluva metalli. Sen kemiallinen merkki on Al (lat. aluminium) ja järjestysluku 13. Se on kevyt, hopeanvalkoinen metalli ja sen keveys tekee siitä erittäin hyödyllisen niin metalliseoksissa kuin lentokoneiden, autojen, polkupyörien ja elintarvikepakkausten osissa. Alumiini on maankuoren kolmanneksi yleisin alkuaine ja samalla yleisin metalli. Sitä esiintyy ympäri maailmaa bauksiittina. Sitä ei kuitenkaan koskaan löydetä puhtaassa muodossa, vaan ainoastaan kemiallisissa yhdisteissä, tyypillisesti hapen kanssa. Alumiinin tuotanto vie paljon energiaa. Sen vuoksi alumiinin kierrätys on erittäin kannattavaa. Esim. alumiinipurkeista tehdään uusia tölkkejä tai alumiinifoliota.

Yleisyydestään huolimatta alumiini on tullut tunnetuksi vasta 1800-luvulla, sillä se esiintyy luonnossa ainoastaan oksideina, ja vasta elektrolyysin keksiminen teki mahdolliseksi eristää sitä vapaana alkuaineena. Alumiinin onnistui eristämään ensimmäisen kerran vuonna 1825 Hans Christian Ørsted. Ensimmäisten vuosien ajan metalli oli harvinaisuus, joten hinnat olivat kultaa ja platinaa vastaavat. Vasta myöhemmin vuonna 1886 alumiinia voitiin tuottaa suuremmassa mittakaavassa, jolloin sen hintakin laski merkittävästi.

alukaflex-connect-powersafe

Alumiinikumikaapelit

Alumiini on siis erittäin hyvä ja kestävä metalli, jota käytetään monissa tuotteissa sekä mm. kuljetusteollisuudessa keveytensä takia. Toinen sovellusalue ovat sähkökaapelit kiinteisiin tai väliaikaisiin asennuksiin. Esimerkiksi HFAL-M ja HFAL-S ovat kiinteitä asennuksia varten tarkoitettuja alumiinikaapeleita. Niitä voidaan käyttää kaapelihyllyissä tai kaapelitikkaissa talon sisällä tai kaivaa maahan. Tietenkin on noudatettava yleisiä sähköasennuksia koskevia sääntöjä ja standardeja.

Alumiinikumikaapeleita käytetään väliaikaisiin asennuksiin  mm. rakennustyömailla, joissa tarvitaan virtaa. Generaattorit viedään työmaalle ja kaapelit reititetään sinne, missä niitä tarvitaan. Valitettavasti kaapeleiden ja kenttäjakokoteloiden kustannukset ovat niin alhaiset, että usein koetaan, ettei kaapeleiden pakkaamiseen ja varastointiin kannata käyttää aikaa. Kaikki kaapelit ja jakokotelot on testattava kerran vuodessa ja huollettava, kun ne tulevat takaisin työmaalta. Siksi kaapelit ja jakokotelot heitetään yleensä pois työn päätyttyä. Se on sääli, koska niitä voidaan helposti käyttää uudelleen.

Työmailla alumiinikumikaapeleilla on etunaan mm. se, etteivät ne kiinnosta metalliromuvarkaita. Kuparikaapelien korkeampi romun hinta houkuttelee varkaita, koska kuparista saa enemmän rahaa kuin alumiinista.

Väliaikaisesti ​​alumiinikumikaapeleita voidaan käyttää myös tapahtumissa. Esimerkiksi ulkoilmatapahtumissa TV- ja radioasemat tarvitsevat paljon virtaa toimintoihinsa. Festivaalit ja muut ulkoilmatapahtumat ovat myös suuria väliaikaisen sähkön kuluttajia. Ne tarvitsevat sähköä esim. ääni- ja valotekniikan asennuksiin sekä ruokakojuja ja erilaisia aktiviteetteja varten. Alumiinikumikaapeleiden yksi vahvuus tällaisessa käytössä on, että kaapelit ovat kevyitä käsitellä ja kuljettaa, jolloin niiden liikuteltavuus ja asennus on sekä entistä helpompaa että turvallisempaa.

Myytit alumiinikaapeleista

Skeptikot sanovat usein, että alumiinikaapelit eivät kestä pitkäaikaisia asennusprojekteja tai liitokset ylikuumenevat. Tämä on voinut olla totta aikaisemmin, mutta Dieselvoiman maahantuomilla Alukaflex® -kaapeleilla tämä ei enää pidä paikkaansa. Kaapeleiden ja liittimien korkea laatu varmistaa, ettei ongelmia esiinny. Siksi Alukaflex® (kumikaapeli) on saanut DEKRA:n sertifikaatin, ja pitkäaikainen testi (3500 tuntia) riippumattomalta kolmannen osapuolen testauskeskuksesta osoittaa erittäin lupaavia tuloksia.

Alukaflex®-alumiinikaapeleiden etuja ovat mm.

  • Jopa 40% kuparikaapelia kevyempi
  • Erittäin helppo käsitellä
  • Erittäin taipuisa
  • Korkea tuottosuhde
  • Kustannukset ovat pienemmät metallien hintavaihteluiden vuoksi
  • Pieni varkausriski
  • Materiaalin poikkeukselliset ominaisuudet
  • Luotettavat liitäntätekniikat

Alumiinikaapeleiden haaste on, että sen virranjohtokyky on pienempi kuin kuparijohtimilla. On siis käytettävä suositeltuja pituuksia, koska jännitehäviö samalla etäisyydellä on hieman suurempi kuin kuparikaapeleilla. Kaapelikenkien ja liittimien liitännöissä on oltava myös huolellinen, mutta tämä pätee yhtä lailla kuparikaapeleidenkin liitostekniikkaan. Kaapeleiden kytkennöissä yleisimmin käytössä oleva kaapelikengillä toteuttettu pulttiliito esim. virtakiskoon vaatii aina sähköalan ammattihenkilön tekemän liitoksen. Liitostekniikka on väliaikaisissa kytkennöissä hidas ja siksi myös kallis.

Uudet Alukaflex® -alumiinikumikaapelit mahdollistavat nopean, helpon ja turvallisen Powersafe-liitostekniikan isommissa yli 120 mm² kaapeleissa. Powersafe-liittimiä ei voi kytkeä väärin ja kaikki liitosrajapinnat ovat kosketussuojattuja sähköiskuilta. Powersafe -pistokkeiden bi-metalli-liitostekniikka alumiinikumikaapeleiden kanssa luo turvallisen, teknisesti varman ja edullisen liitoksen, joka mahdollistaa jopa 565 ampeerin virran yksittäiselle johtimelle.

Mutta miten alumiinikumikaapelit muutetaan kullaksi…

On sanomattakin selvää, että kaikki säästetty on ansaittu. Joten, jos voit käyttää halvempaa tuotetta, joka toimii yhtä hyvin, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Kuparin hinta maailman metallipörsseissä on huomattavasti alumiinia korkeampi. Tämä vaikuttaa kaapelivalmistajien ostohintoihin, mikä näkyy myös lopullisen kaapelin hinnoissa. Alumiinin hintakehitys metallipörsseissä on kuparin hintatasoa vakaampi ja alhaisempi, joten alumiinikumikaapelit voivat tuoda suuria säästöjä rakennus- tai muissa projekteissa, joissa tarvitaan väliaikaisia sähkönsiirtoratkaisuja.

 

Luitko jo nämä?

Hinattavan varavoimakoneen vuokraus

Hinattavan varavoimakoneen vuokraus

Varavoiman käyttöikä

Hinattava varavoiman kuljetusalusta

Luitko jo nämä?

Erikoisprojekteihin uusi vetäjä

Insinöörien turinat: Insinööri on aina insinööri

Hinattava varavoiman kuljetusalusta, joka kestää mitä tahansa