Kaiken varalta.

Sähköposti

info@dieselvoima.fi

Osoite

Teollisuustie 13
33330 Tampere
Diesel Power Finland Ltd.

E-mail address

info@dieselpower.fi

Address

Teollisuustie 13
33330 Tampere
FINLAND

Termin mysteeri

– Mikä h***tti on pitkähihainen t-paita?, kysyi yksi insinööreistämme hiljattain. Oikeasti mietimme porukalla, pitäisikö jälleen tehdä työvaatetilausta ja mitä tarvitaan. – T-paita on kaikessa yksinkertaisuudessaan paita, jossa on lyhyet hihat, totesi toinen. Mikä kummallinen käsite on sitten pitkähihainen t-paita, joka on kuin varkain vakiinnuttanut paikkansa puhekielessä. Dieselvoiman naiset (kaikki kaksi) ymmärsivät kyllä, mistä oli kysymys. Hehän näitä olivat kyselleet työvaatteita valmistavista ja myyvistä yrityksistä. Niissä heitä oli ymmärretty, kun puhuttiin pitkähihaisista t-paidoista.

– Korottomat korkokengät! Pitkälahkeiset shortsit! Tällaisia sanojako tässä pitää alkaa viljellä, kun puhutaan ihan vaan kengistä tai housuista?, puhisi keskustelun aloittanut insinööri hyväntuulisena nauraen. Pikainen googletus kuitenkin kertoo, että pitkähihaiset t-paidat ovat klassikoita. Näitä on siis ollut olemassa ties kuinka kauan ja ne ovat kuulemma vaatekaapin kulmakivi erään vaatenettikaupan mukaan.

Eihän sitä t-paidasta muu erota, kuin pitkät hihat. Siitä ilmiselvä nimitys. Materiaali, malli ja muut ovat täysin samat kuin pitkähihaisessa t-paidassa. Olisiko nimitys vaarinpaita osuvampi vai joku toinen? Termeistä voi olla niin montaa mieltä. Jotkin termit vakiinnuttavat paikkansa, ja jatkuvasti syntyy uusia.

Varavoima, palopumppu ja huolto tutumpia

Onneksi insinööreillämme ei mene sormi suuhun, kun puhutaan heille tutummasta termistöstä. Jos kysytään vaikkapa varavoimasta, yksi osaa sanoa asiasta vaikka ja mitä, johon toinen lisää vielä enemmän monimutkaisia termejä ja käsitteitä. Tällaisen perusmarkkinoijan pää menee pienemmästäkin pyörälle. Ja palopumpuista puhumattakaan, se sanasto vilisee sellaista lyhennettä, sääntöä ja käsitettä, ettei paremmasta väliä. Tätäkin kieltä meillä puhutaan kuitenkin sujuvasti. Ja onneksi asiantuntijat puhuvat asioista sujuvasti ja samalla kielellä keskenään. Myös muille ei niin asiaan vihkiytyneille he jaksavat milloin vain vääntää asian rautalangasta ja selittää sen niin, että jokainen ymmärtää mistä on kysymys.

Jos haluat tutustua enemmän insinööreihin Suomen Diesel Voima Osakeyhtiössä ja siihen, mitä mielenkiintoisten kahvipöytäkeskustelujen lisäksi teemme, kurkkaa yhteystiedoistamme, keitä olemme ja etusivultamme, mitä teemme.

Tässä juttusarjassa paneudumme insinöörien syvimpiin ajatuksiin. Ne voivat usein olla eriskummallisia tai sitten todella loogisia, koskaan ei voi kahvipöydässä tietää, mihin keskustelun tie vie.