Kaiken varalta.

Sähköposti

info@dieselvoima.fi

Osoite

Teollisuustie 13
33330 Tampere
Diesel Power Finland Ltd.

E-mail address

info@dieselpower.fi

Address

Teollisuustie 13
33330 Tampere
FINLAND

Oletko koskaan miettinyt termiä vuosikello hetkeä enempää? Dieselvoiman insinöörit sukelsivat kahvipöydässä miettimään asiaa hieman syvällisemmin.

Vuosikello työkaluna yrityksissä

Monessa yrityksessä sitä käytetään työvälineenä mitä erilaisimmissa tilanteissa, kun halutaan nopeasti nähdä yhdeltä istumalta tietyt asiat seuraavalle vuodelle. Maatilalla se auttaa vaikkapa kylvön ja sadonkorjuun lisäksi useissa muissa töissä. Myös sinulle itsellesi vuosikellolla voi olla paljon käyttöä. Lapsiperheissä se on hyvä tapa listata koulun tai päiväkodin eri tapahtumat, lomajaksot ja muut tärkeät asiat. Olemme varmasti yhtä mieltä siitä, että vuosikello on erittäin hyödyllinen työväline useissa eri yhteyksissä. Mutta oletko koskaan miettinyt, miten päin vuosikello käy? Millainen vuosikello piirtyy päähäsi juuri nyt? Onko se kellotaulun kaltainen, pitkä aikajana vai joku muu?

Monet mieltävät vuosikellon kellotauluksi, jossa tammikuu on ensimmäinen ja siitä lähdetään pyörimään eteenpäin myötäpäivään.

Näin:

Perinteinen vuosikello. Kuva: Kotitalolehti.fi

Myötä- vai vastapäivään?

Mutta meilläpä kaksi insinööriä näkee asian päässään toisin. Heidän päässään tämä pyörii vastakkaiseen suuntaan tammikuusta lähtien vastapäivään. Tämä aiheutti lopussa toimiston väessä spontaanin häh! -reaktion. Tämän pienen empiirisen tutkimuksen tulos on, että se ei ole ammattikunnalle ominaisin ajattelutapa, sillä toimiston porukasta 75% prosenttia on yhtä mieltä siitä, että kello kuin kello pyörii myötäpäivään. Tämä löydös aiheutti insinööreissä pientä lämminhenkistä sanailua. ”Kummalla puolella ajat autoa?” -tyyppisten kommenttien jälkeen löytyi kuitenkin halu selvittää, mistä näkemyserot johtuvat ja miksi vuosikello usein nähdään myötäpäivään.

Kellon ns. väärinpäin nähnyt perusteli asiaa sillä, että myös astelevyssä luvut pienenevät vastapäivään. Myös kuulemma 1970-1980-luvuilla kouluissa oli vuodenaikakalenteri, joka lähti nimenomaan vastapäivään. Toisen mielestä se vain on loogisempaa ajatella vastapäivään. Pikainen selvitys Googlessa kertoo, että suurin osa aiheesta löytyvistä esimerkeistä on myötäpäivään. Vaikeampi on löytää vuosikelloa, joka olisi vastakkaiseen suuntaan. Myötäpäivä on suunta, johon aurinko näyttää kulkevan taivaalla pohjoisella pallonpuoliskolla eli idästä länteen. Silloinhan tämä tarkoittaa, että maapallo pyörii vastapäivään. Ehkäpä tässä asiassa päädymme päätelmään, että ne, jotka näkevät vuosikellon vastapäivään seisovat jalat tukevasti maan pinnalle ja näin myötäilevät sen liikettä vastapäivään. Mielipiteitä on monia ja yksi on, että vuosikello nähdään lähtevän kello kuudesta vastapäivään eikä kello kahdestatoista.

Miten päin vuosikello pyörii sinun päässäsi vai onko se joku täysin muu kuin ympyrä? Jos haluat tutustua enemmän insinööreihin Suomen Dieselvoimassa ja siihen, mitä mielenkiintoisten kahvipöytäkeskustelujen lisäksi teemme, kurkkaa yhteystiedoistamme, keitä olemme ja etusivultamme, mitä teemme.

Tässä juttusarjassa paneudumme insinöörien syvimpiin ajatuksiin. Ne voivat usein olla eriskummallisia tai sitten todella loogisia, koskaan ei voi kahvipöydässä tietää, mihin keskustelun tie vie.