Kaiken varalta.

Sähköposti

info@dieselvoima.fi

Osoite

Teollisuustie 13
33330 Tampere
Diesel Power Finland Ltd.

E-mail address

info@dieselpower.fi

Address

Teollisuustie 13
33330 Tampere
FINLAND

Sisäasiainministeriö listasi pahimmat riskit: Todennäköisin on suuri sähkökatko

Yhteiskunta on nykyään hyvin riippuvainen sähköstä. Oletko pohtinut, mitä laajamittainen sähkökatko aiheuttaisi? Miten se vaikuttaisi omaan elämääsi tai isommassa mittakaavassa koko yhteiskuntaan?

Sisäasiainministeriö on saanut valmiiksi uuden kansallisen riskiarvion. Riskiarviossa on pyritty löytämään riskejä, joilla on laajaa kansallista merkitystä ja arvioimaan niiden vaikutusta yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin. Riskiarvion tavoitteena on ennakoida Suomeen kohdistuvia äkillisiä tapahtumia, jotka vaativat viranomaisilta normaalista poikkeavia toimia tai jopa avun pyytämistä muilta mailta.

– Esimerkiksi ilmaston lämpeneminen lisää jo nykyisin tunnettujen sään ääri-ilmiöiden aiheuttamia riskejä, kuten tulvia, rajuilmoja ja metsäpaloja. Samalla se tuo uusia, hitaammin kehittyviä riskejä. Näkyvimpiä vaikutuksia ovat viime vuosina olleet metsätuhot ja pitkät sähkökatkot, riskiarvion valmistelusta vastannut ohjaus- ja kehittämisjohtaja Taito Vainio kertoo Sisäasiainministeriön tammikuun lopussa julkaisemassa tiedotteessa. Laajamittainen häiriö sähkönjakelussa voisi käynnistyä vaikkapa myrskyn tai avaruusmyrskyn seurauksena, mutta sen kerrannaisvaikutukset näkyisivät heti laajalti kaikissa yhteiskunnan toiminnoissa ja kansalaisten elämässä, toteaa Iltalehti artikkelissaan.

Sähkökatko aiheuttaa monia ongelmia

Yle julkaisi kesällä 2017 mielenkiintoisen artikkelin sähkökatkon aiheuttamista ongelmista yhteiskunnassa. Artikkeliinsa Yle liitti havainnoillistavan kuvan siitä, mitä sähkökatko kovalla pakkasella aiheuttaisi kerrostaloasujalle ja yhteiskunnalle. Pahimmat pakkaset alkavat nyt hieman jo hellittää, mutta uusia pakkasia saattaa olla luvassa jo helmikuun puolessa välissä, lupailee Ilmatieteen laitos.

Kuten kuvasta käy ilmi, varavoimaa tarvitaan hyvin monessa paikassa.

Laaja sähkökatko aiheutui myrskyn seurauksena tänä vuonna jo kerran. Kun katsotaan muutama vuosi taaksepäin, myrsky, tykkylumi ja sähkölinjojen päälle katkenneet puut ovat aiheuttaneet eri mittaisia sähkökatkoja vähintään kerran vuodessa. Tuntuu, että myrskyn aiheuttama sähkökatko on enemmän sääntö kuin poikkeus. Tänä vuonna Aapeli-myrsky heti uudenvuodenpäivän jälkeen jätti useita tuhansia koteja sähköttömäksi pahimmillaan pariksi vuorokaudeksi. Jotkut olivat osanneet varautua sähkökatkoon hankkimalla aggregaatin, jonka avulla saatiin sähköä välttämättömiin asioihin, kuten tässä Ylen julkaisemassa uutisessa kerrotaan. Pientaloihin tuo helpotusta sähkökatkon aikana pieni aggregaatti, jonka voi hankkia mm. Motonetin tai Hong Kongin kaltaisista tavarataloista.

Isommissa kiinteistöissä, maatiloilla, teollisuuden prosesseissa, sairaaloissa, konesaleissa ja muissa kriittisissä tiloissa pieni aggregaatti ei kuitenkaan riitä turvaamaan sähkönsaantia. Monessa paikassa varavoiman täytyy myös käynnistyä automaattisesti sähkökatkon sattuessa. Tällöin kriittisiä, sähköä vaativia toimintoja varten tarvitaan juuri kohteeseen räätälöity varavoimakoneikko. Varavoiman tehtävä riippuu sen käyttökohteesta. Siinä, missä varavoima turvaa eläintilalla eläinten hengen, sairaalassa tai konesalissa varavoiman tehtävä on mahdollistaa normaalitoimintojen hallittu alasajo.

Jos tarvitset apua varavoiman hankinnassa, huollossa tai vanhan varavoimalaitteiston modernisoinnissa, ota yhteyttä. Olemme täällä auttamassa – kaiken varalta.

Luitko jo nämä?

Erikoisprojekteihin uusi vetäjä

Insinöörien turinat: Insinööri on aina insinööri

Hinattava varavoiman kuljetusalusta, joka kestää mitä tahansa